Rabarbravin. Vin av rabarbra

More
13 years 11 months ago #556 by magne
Mengde: 7 kg.
Sukker pr. kg. 4-5 g..
Syre pr. kg 20-40 g.
Tid for massegjæring 3 dager.
Pectolase 5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre Ja/Nei. Les under

Rabarbra inneholder oxalsyre som av mange regnes som "giftig", og noen mener at denne bør fjernes fra vinen ved hjelp av kalk. Noen fjerner den før gjæring, andre etter. Jeg kommer litt nærmere inn på dette under oppskriften.

Oppskrifter med rabarbra

7 kg. rabarbra
15 l. vann
3 kg. sukker

Bruk helst røde eller lyse stilker (grønne gir gressmak). Vil du ha helt hvit vin må stilkene skrelles, brukes de med skrellet på vil du få et lett rosaskjær.

Legg rabarbraen i en bøtte og hell over kokende vann. La det stå i ca 1 minutt før det helles av igjen. Skjær rabarbrane opp i biter på 3-4 cm, og legg det i en gryte. Tilsett 3-4 liter vann og kok opp.

Avkjøl og ha det over i gjæringskaret. Tilsett resten av vannet, iblandet sukkeret. Kontroller temperaturen. Når den ligger på 25 grader, tilsette pectolase og gjær/gjærnæring. La de stå å gjære i 3 dager.

Sil stilkene ifra.

Fortsett til bordvin eller hetvin

Hvorvidt det skal brukes kalk og fjerne oxalsyren i rabarbravin, eller ikke er et mye diskutert spørsmål i vinleggingkretser, og det finnes ikke et fasitsvar for hva som gir best resultat. Det er 4 forhold som spiller inn:

*Rabarbra sort
Har du fått en rot fra bestemors gamle hage, inneholder rabarbraen fra denne sannsynligvis dobbelt så mye oxalsyre som rabarbra kjøpt på hagesenter i de siste år.

*Høstningstidspunkt
Jo senere på sommeren du høster, jo høyere er syreinnholdet. En mye brukt regel er å alltid høste før sankthans.

*Plantlagt lagringstid
Alle syrer som finnes i vin vil overtid reagere med alkohol og danne andre kjemiske forbindelser. Har du tålmodighet til å la vinen ligge 3-5 år før du begynner på den vil sannsynligvis ikke syren være noe problem.

*Innblanding av andre bær/frukter
Jo mer frukt bær du blander inn i rabarbravinen, jo svakere blir syreinnholdet.

Vil du fjerne syren kan du gjøre det ved å tilsett 20 g. renset kritt når gjæringen er iferd med å avsluttes. Du må sannynligvis tilsette 50-100 g.sitronsyre for at vinen ikke skal bli "flau" av syremangel. Smak på vinen etter at den er klar.

Please Logg inn or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.267 seconds
Powered by Kunena Forum