Eplevin. Vin av eple

More
13 years 11 months ago #545 by magne
Eplevin. Vin av eple was created by magne
Mengde: 12 kg.
Sukker pr. kg. 75-100 g.
Syre pr. kg 5-15 g. (Men er avhengig av type og tidspunkt for høsting)
Tid for massegjæring 4 dager.
Pectolase 5 g.
Bentonite Ja
Sitronsyre Opptil 150 g. hvis de er søte. Er eplene sure må du prøve deg fram. Veldig sure epler trenger ikke syre til bordvin og bare 20-30 g. til hetvin. Smak deg fram

Mye av "eplesmaken" sitter i skallet, vil du ha eplesmak på vinen beholder du derfor skallet på. Satser du på "vinboquet" skreller du eplene. Dersom du har mye epler og lager f.eks. eplemos, hvor du skreller eplene og stikker ut kjerene er det ingenting i veien for å lage vin av restene, men ikke bare "avfall" bruk hele epler i tillegg.

Oppskrifter med eple

12 kg. epler
10 l. vann
2 kg. sukker

Vask eplene, skjær dem i biter (4-8 etter størrelsen på eplene), og ha dem i et kar. Hell over kokend vann tilsatt sukker. Kjøl ned til 25 grader og tilsett gjær/gjærnæring og pectolase.

Epler flyter opp når de gjærer, og de blir brune når de kommer i kontakt luft, det er derfor viktig at de dyttes nedi mosten med en ren sleiv e.l. så ofte som mulig. Hvis du bare tilsetter 1 kg. sukker til mosten fra dag 1, kan du bruke den siste kiloen til å strø over mosten etter at du har trykket eplebitene nedi. Det hjelper mot oksydering.

Please Logg inn or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.252 seconds
Powered by Kunena Forum