Bananvin. Vin av banan

More
11 years 1 month ago #542 by magne
Bananvin. Vin av banan was created by magne
Mengde: 13 kg.
Sukker pr. kg. 175 g.
Syre pr. kg ukjent men lavt
Tid for massegjæring Kokes og siles
Pectolase 2.5 g.
Bentonite Ja
Syre 100 g
Annet Skallet kan med fordel tas med under kokeprosessen for smaken sin del, men det er en viss fare for rester av sprøytemidler, m.a.o. bruk helst organisk dyrkede bananer hvis du vil ha med skallet..

Banan som råstoff er lite brukt. Det normalt et litt dyrt råstoff, og bananvin krever forholdsvis lang lagring, men får du tak i en kasse billige bananer er det verdt et forsøk. Banan passer best til hetvin. Vil du lage bordvin reduserer du bananmengden med 10-15%.

Oppskrifter med banan

10 kg. bananer
1 kg. rosiner
1 kg. sukker
12 l. vann
Saften av 4 sitroner
Saften av 4 appelsiner

Skrell bananene, og del dem på langs og på tvers. Ha dem i en tøypose og ha posen i en gryte. Hell over 12 liter vann, kok opp, skru ned varmen og la det stå å syde i 30 min.

(Sjansen er vel liten for at du har en 12 liters finmaskettøypose og 25 liters gryte. Har du ikke det må du ta det i flere omganger. Eller du kan løse problemet på andre måter, f.eks la dem trekke uten pose og sile dem igjennom et dørslag som du har lagt et gasstykke oppi.)

Kjør rosinene i en kjøkkenmaskin i 10 sek eller hakk dem litt med en bredbladet kniv. Ha sukker og rosiner i et kar på 25 liter og hell over det kokende vannet, (som du har kokt bananene i) rør litt slik at sukkeret løser seg opp.

Posen med bananene setter du i en bøtte e.l. slik at det får stå å renne av seg.

Når massen med bananer er såpass avkjølt at du kan jobbe med den, presser du den godt slik at du får ut mest mulig væske. Hell denne væsken over i gjæringskaret. (Regn med at det blir en del gørr, vinen stikkes om allerede etter 5-6 dager, så det gjør ikke noe) Press appelsiner og sitroner og ha saften i gjæringskaret. (evt 75 g. sitronsyre i pulverform). Straks temperaturen er kommet nedi 25 grader tilsettes gjæren (du kan sette forsats), pectolase, gjærnæring og evt. svovel (les på gjærpakken)
Nå skal det stå å gjære i 5-6 dager uten gjærlås iallefall de 2-3 første dagene.

De 3 første dagene rister du lett eller rører litt i satsen. Deretter skal dunken stå iro. (Sett den litt høyt, slik at du slipper å flytte den før omstikking). Om vinen skal stikkes om etter 5-6 dager avhenger bla.a. av gjærtype. Bruker du en rask type, begynner det å gå tomt for sukker allerede etter 5 dager, dersom du vet at gjæren er litt treg, eller du ser at det gjærer friskt den 5-te dagen, lar du det stå et ekstra døgn.

Please Logg inn or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.256 seconds
Powered by Kunena Forum