KHM Vestfoldbaneprosjektet har sin bakgrunn i planene om ny jernbane mellom Larvik og Porsgrunn, og utgravningsprosjektet er blant de mest omfattende på Østlandet noensinne. Det er primært steinalderboplasser vi undersøker, men også funn fra andre perioder berøres, deriblant deler av et velbevart gravfelt fra de siste århundrene før Kristus ved Lillegårdskrysset. Resultatet av utgravningene er en veldig god oversikt over tilnærmet hele steinalderen; helt fra de første pionerene kom rett etter istidas slutt og fram til jordbruket ble etablert i løpet av yngre steinalder.

Vi begynte altså utgravningene på seinsommeren i 2010, og har fortsatt gjennom en lang feltsesong i 2011. Hovedområdene våre så langt har vært begge sider av Ønnadalen (Sundsaasen og Vestgård) og Gunnarsrød.

Også i 2012 skal vi ut i felt, men da forflytter vi tyngdepunktet noe vekk fra Langangen. Vi holder nå på med etterarbeidet fra de to gjennomførte feltsesongene. Det er m.a.o. nå alle brikkene faller på plass, og skrive- og tolkningsarbeidet gjøres. Straks er årsrapporten fra 2011 klar til trykking, men resultatene skal omsider også publiseres skikkelig i flere bøker.

 



Parallelt prøver vi jevnlig å legge ut deler av resultatene på prosjektets nettsider. Det blir med andre ord flere oppdateringer utover vinteren.

Lenke til siden : http://blogg.uio.no/khm/vestfoldbaneprosjektet/