Stopping og klaring av vinen

More
13 years 11 months ago #565 by magne
Når jeg stopper og klarner vinen, tilsetter jeg kjemikalier som gjør jobben, du kan bruke naturmetoden, d.v.s. ta tiden til hjelp, men det er å anbefale, men det kan ta fryktelig lang tid før vinen er drikkeklar. Les mer om stopping og klaring etter "naturmetoden".

Stopping
Når vinen er utgjæret d.v.s. når det går over 2 minutt mellom hver plopp i gjærlåsen, eller bordvin ligger på -2 eller lavere, er det på tide å stoppe vinen.

Tips
Det er lurt å la vinen stå helt i ro 2-3 dager når den nærmer seg utgått, stikk den om, og få vekk de gjærrestene som har satt seg i bunnen. Du trenger ikke å være så nøye, for du skal snart stikke om vinen igjen, men få vekk den seige massen som ligger i bunnen før du rister inn svovel og gjærstopp.

Løs opp posen med svovel(4-5 g.) i en kopp lunkent vann. Hell det på ballongen, og rist den kraftig i 1-2 minutter, deretter løser du opp gjærstoppen, (3-5 g.) heller den på ballongen og rister.

Nå skal vinen luftes, d.v.s. kullsyren skal ut. Når kullsyren fjernes, klarner vinen lettere, tenk deg at det er bunnfall i en flaske med brus, når kullsyren slippes ut vil bunnfallet løfte seg. Det er samme prinsippet i vin, det slippes små mengder med kullsyre, bunnfallet dras opp, og gjør vinen uklar. I tillegg vil det bli sittende gjærsmak i kullsyren.
For å fjerne kullsyren rister du vinen 2-3 minutter, 3-4 ganger dagelig i 3-4 dager, m.a.o. dunken ristes oppimot 1/2 time tilsamme.

Tips:
Du kan bruke akvariepumpe til dette og det finnes også "vinpumper" som fungerer etter samme prinsippet og koster ca 150-200,. Legg en pumpen i vinen i 30-40 minutter så slipper du arbeidet med å riste dunken. Vinen eksponeres for veldig mye oksygen på denne måten, og holdbarheten reduseres derfor ganske kraftig, men samtidig modner vinen fortere. Drikker du vinen opp iløpet av 1/2 år kan metoden benyttes.

Kontroller at alt karbondioksyden er ute ved å holde for åpningen, rist kraftig i etpar minutter, og løft opp hånden. Da skal du ikke høre vislelyd, og skummet som evt. danner seg skal legge seg fort. Skjer ikke dette må vinen ristes mer . Når du er sikker på at all kullsyre er ute,lar du vinen stå iro 3-4 dager før den stikkes om uten å få med det som har dannet seg av bunnfall.

Klaring
Tilsett en flaske kieselsol på dunken, og rist godt. Vent mellom en halvtime og en time før du har på flytende gelantine. Bruker du gelantinepulver må det løses opp på forhånd. Ha 1 toppet ts. gelantine i et glass og fyll halve glasset med kaldt vann, rør godt. Vent 1/2 time, fyll opp galsset med varmt, men ikke kokende vann og rør til gelantinen løser seg helt opp. Tapp av 1 liter vin og ha den i en rengjort stor brusflaske, ha på gelantineblandingen og rist godt. Hell det tilbake på dunken. Rist dunken 1-2 minutter.

Sett dunken høyt (slik at du slipper å flytte den før omstikking) og kjølig. La den stå i 8-10 dager eller til vinen er krystallklar.


Stikk om vinen. Nå er det viktig at du ikke får med bunnfallet.
Tips
Dersom du synes det blir mye bunnfall, og ikke vil tømme ut alt, kan du fylle det på rengjorte norgesglass, brusflasker e.l. og sette det i kjøleskapet. I løpet av en uke har vinen og bunnfallet skillt seg, og du kan helle vinen forsiktig tilbake på dunken.

Please Logg inn or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.276 seconds
Powered by Kunena Forum